Csatlakoztunk a CseppetSem! országos lakossági sütőolaj visszagyűjtési programhoz

a komplex hulladékgazdálkodás jegyében

Már több mint 900 településen működik nagy sikerrel a 2020 szeptemberében útjára indult CseppetSem! lakossági sütőolaj visszagyűjtési program.

Az otthoni főzés során megmaradt és összegyűjtött használt sütőolaj 240 literes műanyag gyűjtőedényekbe helyezhető el, amelyeket a lakosság által gyakran látogatott helyszínekre telepítenek. A megtelt gyűjtőedényeket partnerünk, a Biotrans Kft. szállítja el saját feldolgozó üzemébe, ahol a használt olaj nagyobb tartályokba fejtik át a palackokból. A méretes tartályokat olyan üzemekbe szállítják, ahol bioüzemanyag készült: ezt – az üzemanyagkereskedők részére megszabott arányban – kötelezően hozzáadják a gépjárművekbe szánt üzemanyagokhoz, ezzel is csökkentve a közlekedés károsanyagkibocsátását.

A többszörösen használt sütőzsiradék és étolaj rákkeltő hatása közismert, ahogyan azt is tudjuk, mekkora károkat okoz a csatornarendszerbe, emésztőgödörbe, talajba jutva. A megfelelő újrahasznosítás tehát elemi érdekünk, és ennek legelterjedtebb formája biodízellé átalakítása. Az EU fokozott mértékben igyekszik a használt sütőolajat oly módon hasznosítani, hogy a biodízelhez szolgáljon alapanyagként.

A UCO (used cooking oil) rövidítésű sütőolaj biodízellé alakításának az is nagy előnye, hogy jelentős mértékben csökkenhető vele az üvegházhatású gázok emissziója.

Az Ecofirst minden olyan kezdeményezést támogat, amely a környezeti károk csökkentését hivatott megoldani.

Ezért is népszerűsítjük partnereink körében is a CseppetSem programot: a fenntarthatóságról és a társadalmi felelősségvállalásról szóló feladataink között a lehetőséget már több helyszínen, Budapesten és Székesfehérváron tettük elérhetővé.

A körforgásos gazdasági modell melletti maximális elköteleződésünkre alapozva Téged is arra biztatunk: amennyiben teheted, gyűjtsd a főzés során megmaradt használt sütőzsiradékot és helyezd el a CseppetSem! program valamelyik kihelyezett gyűjtőedényébe.

A kezdeményezésről ITT találtok bővebb információt és az országosan elérhető begyűjtőhelyek térképét.

Csatlakozz, és tégy egy kis lépést a jövő élhetőbbé tétele érdekében!