Biogáz üzemi szolgáltatások

a komplex hulladékgazdálkodás jegyében

  • Biogáz üzemi alapanyagok kereskedelme
  • Biogáz üzemi hasznosítás

Biogáz előállítása

A biogáz előállítására valamennyi szerves anyag alkalmas, mint pl. a trágya, fekália, élelmiszeripari hulladékok és melléktermékek, valamennyi növényi rész a mellékterméktől a főtermékekig, háztartási szerves hulladékok, elhullott állatok tetemei, szennyvíziszap stb. Így tehát feldolgozhatjuk mindazokat a szerves hulladékokat, amelyek másként energetikai célra nem hasznosíthatók, ugyanakkor a környezetünkbe elhelyezve számos környezetvédelmi és egészségügyi problémát okoznának.

Biogáz hasznosítása

A biogáz hasznosításának számos lehetősége van. Magas energiatartalma miatt eltüzelése helyett indokoltabb felhasználása, értékesítése. A biogáz felhasználása történhet közvetlenül helyi hő-előállításra. A hő egy része a fermentorok fűtéséhez szükséges, ez éves szinten a megtermelt hőmennyiség 20-30 %-a. Az erőművek felesleges hőjét hasznosíthatják a mezőgazdasági üzemek, istállók, lakóépületek, kertészetek, szárítók fűtésére, nyáron az állattartó telepek hűtésére.

Élelmiszeripari üzemek melegvíz igényét is kielégítheti egy biogáz üzem. Távhőfűtő-hálózaton keresztül az üzemtől távolabb fekvő épületek fűtése is megoldható.

A hasznosítással kapcsolatban szóba jöhet még a kapcsolt villamos áram-és hőenergia tevékenység, a hőigény biztosítása (pl. bioetanol gyártás), illetve helyben kombinált villamos- és hőenergia előállítása. Nem helyben történő felhasználás során a minőségi követelményeknek megfelelő biogáz közvetlenül bevezethető az országos gázhálózatba, vagy más csatornákon továbbértékesíthető pl. motorok meghajtására (traktor, tömegközlekedés stb.). (Fuchsz, 2006.) A biogáz felhasználható mikro-gázturbinákban és üzemanyagcellákban is. (Kazai, 2008.)

A biogáz tehát egy olyan megújuló energiaforrás, melynél a környezetvédelem és az energiatermelés hatékonyan összekapcsolódik.

Biogáz előállítása hulladékból

Biogáz előállítás – mi is a lényeg?

  • A növényi és állati melléktermékek, hulladékok, lejárt szavatosságú élelmiszerek beszállítása megtörténik a Biogáz üzembe.
  • A biogáz üzemben zárt körülmények között folyik a feldolgozás, keverés, melegen tartás.
  • A fő szempont a gáztermelés, a biogáz előállítása.
  • A gáz gázmotorokban ég el, amiből villamos energia és hőtermelődik, teljes mértékben ellátva az üzem energia szükségletét.
  • A villamos energia fennmaradó része (92%), azaz az áram eladásra kerül, mely bevételt generál, ebből gazdálkodik az üzem.

Azokat az alapanyagokat, melyek az üzembe kerülnek, először kezeljük, homogenizáljuk, s a folyamat végén nagyon jó minőségű trágyát, azaz tápanyagpótló anyagot kapunk, melyek mezőgazdasági területekre kerülve csökkentik a műtrágya felhasználását.

A megújuló energiaforrások használatával csökken a környezetbe kerülő CO2 és CH4 gázok mennyisége, a folyamat során továbbá hulladékot kezelünk, mindeközben energiát termelünk, és tápanyag utánpótló anyagokat készítünk.

Az ALTEO Nyrt. által 2019 januárjában létrehozott Hulladékgazdálkodási Divízió feladata, hogy a biogáz erőmű alapanyag ellátását biztosítsa. További részleteket, szolgáltatással kapcsolatos információkat ide kattintva ér el.